DR. KARAKÓ LÁSZLÓ 2014. október 25.
\"Emeld nemzetedet, ez legyen törvényed!\"(Bessenyei György)

2012. július 13. 10:24 >> Hírek
Tizenkettedik alkalommal rendezték meg június 7-én Tiszaeszláron, az Eszlári Aratónapot. A rendezvényen részt vett dr. Karakó László, a térség egyéni országgyűlési képviselője is. A nap rendezvényeinek konferálását Győri Béla, a Magyar Rádió volt munkatársa végezte, akinek köszöntő szavait követően, Nagy Tibor polgármester üdvözölte a jelenlévőket.
Aratónap Tiszaeszláron…

Megnyitó beszédében dr. Karakó László felelevenítette azokat a pillanatokat, amikor gyermekként látta azt az izzadságos, fáradságot nem tűrő munkát mellyel a falusi emberek a búza aratását, az „élet” beszerzését végezték. Örömére szolgál, hogy Tiszaeszlár hűen őrzi ezeket a hagyományokat, és évről-évre megmutatja az érdeklődőknek és az ifjúságnak azokat a munkafázisokat, melyeket csak könyvekből, vagy a televízióból ismerhetnek. Ahhoz, hogy valaki értékelni tudja a mindennapi betevőjét, meg kell, hogy ismerkedjen azzal az emberpróbáló feladattal, melynek a végén az életet adó kenyérhez juthatunk - mondta. Nagyon jó szívvel vesz részt ezért minden alkalommal ezen a rendezvényen, mely nem csak egy falunap, hanem egy nagyon szép hagyományápolás is egyben.
Aratónap Tiszaeszláron…

A beszédeket követően a népi viseletbe öltözött asszonyok által felvezetett menet a kaszások és vendégek társaságában, gyalogosan vonult át az aratásnak helyt adó közeli búzatáblához.

Aratónap Tiszaeszláron…

A verőfényes napsütésben az arató vers elhangzását és a Himnusz eléneklését követően kezdettét vette a kaszák suhogása. A marokszedő asszonyok szakavatott munkája és a serény kévekötés eredményeként gyorsan készültek a búzakereszt halmok, melyek mind-mind érdekes látványt nyújtottak a jelenlévő érdeklődőknek.
Aratónap Tiszaeszláron…

Az aratás befejezését követően a szekérre rakott búza kereszteket az Ádámkertbe szállították, ahol a hagyományos cséplőgéppel kinyerték az értékes búzaszemeket az érett kalászokból.
Aratónap Tiszaeszláron…

A vendégek e közben a történelmi egyházak képviselőinek és Kozma Imre atyának, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos elnökének társaságában a Bashalmon található, kültéri oltárnál tartottak istentiszteletet és kenyérszentelést.

Aratónap Tiszaeszláron…

Az ünnepi események után a jelenlévők megtekintettét a helyi templom alatt található Dessewffy sírboltot is.

Aratónap Tiszaeszláron…

A rendezvény helyszínén, az Ádámkertben újabb kenyérszentelésre került sor melyet követően, az aratásban részt vevő marokszedő asszonyok mindenkit megkínáltak az új búzából sütött kenyérből.
Aratónap Tiszaeszláron…

Az aratónap különböző kulturális programokkal, hagyományos mesterségek bemutatásával folytatódott késő estig.

Dögei Mihály
parlamenti titkár